25η Νοέμβρη

Αυτήν τη Δευτέρα στις 18:00 στην Καμάρα, όλ@ εκεί!

Η 25η Νοέμβρη έχει οριστεί από τον ΟΗΕ ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη Βίας κατά των Γυναικών*. Τη βία αυτή τη βλέπουμε καθημερινά να συγκαλύπτεται, να αναπαράγεται και να κανονικοποιείται από το κοινωνικό σύνολο. Συχνά τη βιώνουμε στα περιβάλλοντα όπου βρισκόμαστε (στο σπίτι, στις σχολές, στη δουλειά, στο δρόμο, κυριολεκτικά οπουδήποτε). Τα παραπάνω γίνονται με την ανοχή, ακόμα και με σκοπιμότητα φορέων της αστικής δημοκρατίας.

Η κατάσταση αυτή ενισχύεται από τα στερεότυπα για τον κοινωνικό ρόλο των «δύο φύλων», μέσα από τα οποία ανατροφοδοτούνται τα ήδη υψηλά ποσοστά βίας κατά των γυναικών. Μαθαίνουμε συνεχώς για νέα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, για όλο και περισσότερες γυναίκες που καταδικάζονται επειδή αμύνθηκαν σε απόπειρα βιασμού τους, για την ποινικοποίηση της έκτρωσης σε ένα σωρό μέρη και γενικότερα για φαινόμενα και πρακτικές που χτυπάνε με πολλούς τρόπους και σε πολλαπλά σημεία, τόσο κυριολεκτικά, όσο και μεταφορικά, όχι μόνο τις γυναίκες αλλά και τις θηλυκότητες και τα λοατκια+ άτομα και παρεμβαίνουν στα σώματα και στη ζωή τους.

Εμείς επιλέγουμε να αντιστεκόμαστε στην έμφυλη βία και καταδικάζουμε κάθε μορφή αυτής, κάθε έκφανσή της, από το πρόσφατο περιστατικό στη βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, όπου φοιτητής εκσπερμάτωσε πάνω σε μία φοιτήτρια, μέχρι τις δολοφονημένες αδερφές μας στη Ρόδο και στην Κέρκυρα και σε κάθε γωνιά του πλανήτη.

H σωματική, λεκτική, ψυχολογική βία, οι γυναικοκτονίες, οι βιασμοί συνολικά η έμφυλη και σεξιστική βία, δεν εντάσσονται σε μία σειρά από τυχαίες κακές στιγμές και παραστρατήματα, ούτε οφείλονται σε άτομα άρρωστα ή ασταθή, αντιθέτως θεωρούμε ότι είναι βασικά συμπτώματα της πατριαρχίας. Πιστεύουμε ότι το πατριαρχικό μοντέλο πάνω στο οποίο έχει στηθεί η κοινωνία όπου ζούμε συνεχώς παράγει και αναπαράγει μορφές καταπίεσης και προσπαθεί να γαλουχήσει κάθε νέα γενιά με κακοποιητικές πατριαρχικές αντιλήψεις. Αναγνωρίζουμε επίσης ότι στις συνθήκες που ζούμε η πατριαρχία ενισχύει και ενισχύεται μέσα από τον καπιταλισμό, με στόχο όσ@ βρίσκονται στο στόχαστρό τους να είναι όλο και πιο εκμεταλλεύσιμ@. Έτσι, για εμάς η αντίσταση στα φαινόμενα έμφυλης βίας και σεξισμού εντάσσεται σε μία συνολικότερη μάχη ενάντια στην πατριαρχία και τον καπιταλισμό. Στις 25 Νοέμβρη καλούμε σε πορεία όχι επειδή πιστεύουμε ότι οι αγώνες μας στριμώχνονται σε θεσμικά ορισμένες μέρες αλλά σαν μία ακόμη αφορμή να βγούμε στο δρόμο ενάντια στη ζοφερή πραγματικότητα που ζούμε.

Ως λεσβίες, ομοφυλόφιλοι, τρανς, κουίρ ίντερσεξ, ασέξουαλ + στεκόμαστε καθημερινά απέναντι στην έμφυλη βία, συλλογικοποιούμε τις αντιστάσεις μας, δίπλα σε αυτές που διώκονται γιατί τόλμησαν να αμυνθούν στη σεξιστική βία αλλά και σε αυτές που ακόμη δεν έχουν βρει το θάρρος να το κάνουν.

ΧΕΡΙ ΠΟΥ ΑΠΛΩΝΕΤΑΙ ΘΑ ΚΟΒΕΤΑΙ

*Eννοείται πως όταν αναφερόμαστε σε γυναίκες δε μιλάμε μόνο για cis άτομα αλλά και για κάθε trans άτομο που προσδιορίζεται με αυτόν τον τρόπο

Συλλογικότητα RADical Pride για την απελευθέρωση φύλου, σώματος και σεξουαλικότητας